חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים

חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים

השאלה לגבי חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים היא אחת השאלות שלפעמים מפנים אל עורך דין צוואות וירושות בתל אביב. במאמר זה אנו מבקשים להסביר מה אומר חוק הירושה לגבי הנושא.

אך לפני שנתחיל, אנו רוצים להבחין בין שני מצבים. על פי חוק הירושה, כל אדם יכול לערוך צוואה הקובעת את האופן שבו יחולק עיזבונו לאחר מותו. זוהי ההזדמנות עבור אדם לחלק את רכושו כראות עיניו.

אך מכיוון שלא כל אדם מממש את זכותו לערוך צוואה, החוק נאלץ גם להגדיר מה קורה כאשר אדם לא ערך צוואה. מצב זה מכונה ירושה על פי דין. אופן חלוקת העיזבון מתבצע על פי הצורה הקבועה בחוק. וזהו בדיוק המצב שעליו אנו מדברים במקרה זה.

באופן כללי ישנה חלוקה בין בן/בת הזוג שנותרו בחיים, לבין הילדים של המנוח. כאשר לבן הזוג ישנן כמה זכויות נוספות.

עורך דין צוואות וירושות תל אביב

ירושה של בן זוג

על פי חוק הירושה, כאשר אדם נפטר ולא הותיר אחריו צוואה הרכוש יתחלק בין קרובי המשפחה. לגבי בן הזוג בזמן הפטירה, נקבע כי בן הזוג יירש את כל המיטלטלין, ולפחות מחצית מיתרת העיזבון. ברמת העיקרון הזכות הזו תקפה גם לגבי ידועים בציבור, בתנאי שהנפטר לא היה נשוי למישהו אחר במועד הפטירה.

במאמר זה לא ניכנס לזכויות של ידועים בציבור ו/או מערכות יחסים חד מיניות, אך אלו הן בהחלט סיבות טובות מדוע לערוך צוואה ולמנוע בעיות משפטיות בעתיד.

המיטלטלין הוא כל מה ששייך למשק הבית המשותף, זה עשוי לכלול את הריהוט הנמצא בבית, כלי המטבח, מכשירי החשמל ואף הרכב המשפחתי. חפצים אישיים, כמו למשל תכשיטים אישיים אינם נחשבים למיטלטלין.

ועכשיו מה לגבי יתר העיזבון?

במידה ולנפטר היו ילדים, נכדים או הורים, בן הזוג מקבל מחצית מהעיזבון. והמחצית השנייה מתחלקת בין שאר היורשים בחלוקה שווה.

במידה ולנפטר לא היו ילדים, נכדים או הורים, אבל היו אחים, אחיינים או סבים – בן הזוג יורש ⅔ מהעיזבון. והשליש הנותר מתחלק באופן שווה בין יתר היורשים.

אם לנפטר לא היו כלל קרובי משפחה, בן הזוג יירש את מלוא הרכוש.

הדאגה לגבי דירת המגורים

בדרך כלל הדאגה המרכזית היא דירת המגורים. אלמן/ה בוודאי אינם רוצים להיזרק מביתם לאחר פטירת בן הזוג. זוהי גם הסיבה מדוע חשוב לערוך צוואה, וליתר דיוק צוואה הדדית.

אך מה קורה במידה לא נערכה צוואה? בן הזוג יכול לרשת את הדירה במלואה, בתוספת ⅔ מהעיזבון בתנאי שמתקיימים כל התנאים הבאים:

  1. למוריש אין ילדים, נכדים או הורים.
  2. בני הזוג התגוררו יחדיו בדירה.
  3. בני הזוג היו נשואים לפחות 3 שנים.

וכמובן, יתכן גם מקרה בו בן הזוג יורש את מלוא הרכוש; אם אינם ילדים, נכדים, אחים, אחיינים או סבים – חוק הירושה מעניק לבן הזוג הכל.

חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים

חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים עשויה להיות עניין בעייתי. למשל אם למנוח ישנם ילדים מנישואים קודמים, והוא הותיר אחריו אלמנה. יתכן כי לילדים אין סנטימנטים כלפי האלמנה שאינה אמם הביולוגית. ואין להם שום עניין לדאוג לרווחתה הכלכלית. היא עשויה להיפגע ממצב זה, ולכן מומלץ לערוך צוואה אשר תבטיח את זכויותיה, ולא לתת לחוק הירושה להיות ברירת המחדל.

במקרים שכאלו ניתן לקבוע יורש אחר יורש, כלומר הירושה תעבור לאלמנה, ולאחר מותה לילדיו של הנפטר הראשון. זוהי רק דוגמה, ותמיד כדאי להתייעץ עם עורך דין צוואות וירושות תל אביב על מנת למצוא את ההסדר המתאים עבור כל אדם או עבור כל בני זוג.

אך הנקודה המרכזית אנו מבקשים שתיקחו מהמאמר הזה הוא את התובנה כי תמיד מוטב לערוך צוואה, ולא לתת לחוק לקבוע עבורכם עניינים כל כך חשובים כמו חלוקת הרכוש המשפחתי.

מזונות מן העיזבון

מזונות מן העזבון הוא נושא בפני עצמו, אך כאשר מדברים על חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים, יתכן מאוד כי הנושא יהיה רלוונטי. הנושא מופיע בסעיף 56 לחוק הירושה האומר “הניח המוריש בן זוג, ילדים או הורים והם זקוקים למזונות, זכאים הם למזונות מן העיזבון“.

אם למוריש ישנם בני זוג, ילדים או הורים הזקוקים למזונות (כלומר תלויים בו מבחינה כלכלית ואין להם יכולת לפרנס את עצמם לאחר מותו), הם זכאים למזונות. אם אלו הלו הן הנסיבות, המזונות הן חובה על פי חוק, ולא משנה אם יש צוואה או אין צוואה. גם אם נערכה צוואה הקובעת אחרת, בית המשפט לא יוכל לקבל אותה כפי שהיא.

חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים

עורך דין צוואות וירושות תל אביב

ככל שנעמיק בנושא, כך נראה את מורכבות הנושא. ישנם מצבים שונים בחיים, וכל אחד יכול להשפיע על אופן חלוקת הירושה. מסיבה זו אנו ממליצים על עריכת צוואה, עם דגש על תכנון צוואה.

פנו אל עורך דין לצוואות, דונו איתו ברצונות שלכם ובמצבכם המשפחתי. עורך דין ירושות ידע לשאול את כל השאלות הנכונות ולהמליץ לכם כיצד לעשות את הדברים. וכמובן, יעמוד לרשותכם בשירותי עריכת צוואה, וכל מה שצריך על מנת לחזק את תוקף הצוואה.

עורך דין צוואות וירושות תל אביב, אייל סייג, עומד לשירותם של יורשים ומצווים, בכל סוגיות הצוואות והירושות לרבות: צוואות הדדיות, בקשה למתן צו קיום צוואה. וזאת לצד עוד סוגיות מתחום דיני המשפחה כמו מינוי אפוטרופוס לקשיש, הגשת בקשת גירושין ועוד.

שלכם עורך דין דיני משפחה אייל סייג. כתובת משרדינו.

חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים | עורך דין צוואות וירושות תל אביב

Rate this post

חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים

חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים
עורך דין מומחה לגירושין

אייל סייג, עורך דין משפחה

בעל משרד בוטיק וניסיון רב בדיני משפחה וירושה.
עוסק בין היתר, בגירושין, משמורת ילדים, מזונות ילדים ומזונות אשה, פירוק שיתוף ואיזון משאבים בין בני משפחה, אפוטרופסות, אימוץ, ילדים חטופים, ידועים בציבור, תביעות אותן ניתן להגיש גם לאחר פסק דין ועוד.

“גם גירושין ניתן להשיג בדרכי שלום בהסכם, בעיקר לטובת ילדים שחווייה קשה עד מאד של סכסוך בין הוריהם ייחסך מהם (בעיקר מעמד של קונפליקט נאמנויות), ובכך ימנעו פצעים/נזקים נפשיים שעלולים להיגרם לאותם ילדים בעקבות הליכים משפטיים ארוכים, מייגעים ומתישים. הכל תוך שמירת זכויות דיוניות ומהותיות של הוריהם.”

השארת טלפון לקבלת שיחה

סרטון מומחה דיני משפחה וירושה

מאמרים

עו''ד משפחה

עו"ד משפחה

לפני שנדבר על הסוגיות בהן עוסק עו“ד משפחה, חשוב לציין משהו חשוב מאוד. בכל מקרה בו מחפשים

ביטול צוואה

ביטול צוואה

כאשר מדברים על ביטול צוואה, ניתן להבדיל בין שני מקרים: המקרה הראשון, ויש לומר הפשוט ביותר, הוא

עורך דין גישור

עורך דין גישור

מגשר לא חייב להיות עורך דין גישור. המגשר  הוא אדם שהוסמך לנהל תהליכי גישור; הוא מביא איתו

פתיחת תיק גירושין

פתיחת תיק גירושין

כאשר מדברים על פתיחת תיק גירושין, כבר בראש מתרחש בלבול בין בית המשפט לענייני משפחה לבין בית

עורכי דין לענייני ירושה

עורכי דין לענייני ירושה

עורכי דין לענייני ירושה מעניקים שירותים משפטיים חיוניים עבור יורשים. השירות הבסיסי ביותר הוא הגשת בקשה לצו

מזונות ילדים

מזונות ילדים מספר או מזונות לילד הוא נושא המעלה שאלות רבות מכל הצדדים. לפני שנכנסים לדיון על מזונות

קרא עוד >>