הנושא של גירושין ברבנות (בית הדין הרבני) עשוי להיות קצת מבלבל. ולכן לפני שנדבר על גירושין ברבנות, הרשו לנו להבהיר נקודה חשובה.
בני זוג יהודיים כפופים לדין האישי המחייב אותם להתגרש ברבנות. טקס הנישואים היהודי הוא טקס דתי, ולכן גם סיום הנישואים ומתן הגט הוא עניין דתי.
אך מנגד, ישנן סוגיות נוספות הכרוכות בהליך, כמו סוגיות של אחריות הורית וחלוקת רכוש. ובשאלות אלו החוק הישראלי מעניק סמכות מקבילה לבית הדין הרבני ולבית המשפט לענייני משפחה.
וזהו גם מקור המושג מרוץ סמכויות. הראשון מבני הזוג שפונה לערכאה השיפוטית, הוא זה המכתיב בפני איזו ערכאה יתנהל הליך הגירושין.
אם תרצו לקרוא עוד בנושא, אנו ממליצים לכם לקרוא איך מתגרשים הכי מהר.
גירושין ברבנות
והאם זה משנה איזו ערכאה תדון בסוגיות הכרוכות בגירושין? התשובה היא כן.
מערכת השיקולים של בית הדין הרבני היא מערכת שיקולים הלכתית. ואילו בתי המשפט פוסקים לפי המשפט העברי המודרני שנחקק על ידי כנסת ישראל. ואכן יכולים להיות הבדלים בפסיקות.
במשך השנים התקבעה התפיסה כי בית הדין הרבני מיטיב עם הגבר, ולכן מוטב לאישה לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. כלל אצבע זה אינו תקף לכל מקרה, ולכן תמיד חשוב להתייעץ עם עורך דין גירושין בחולון לצורך בחירת הערכאה המשפטית.
בקשה ליישוב סכסוך
על פי החוק, בטרם הגשת בקשת גירושין ברבנות (או בבית המשפט), יש להגיש בקשה ליישוב סכסוך. זהו הליך חדש יחסית בחוק הישראלי. מטרתו של ההליך היא לעודד את המתגרשים להגיע לגירושין בהסכמה.
אם ההליך לא צלח, ניתן להתקדם לתביעת הגירושין ברבנות.
באופן כללי, בתור עו"ד לענייני משפחה, אני יכול להמליץ על גירושין בהסכמה. וזה לא חייב להתבצע באמצעות יחידת הסיוע; אתם יכולים לפנות אל עורך דין גישור גירושין לצורך ניסוח הסכם גירושין בהסכמה.
הליך זה בריא יותר למערכת היחסים בין הפרודים, וכמובן עבור הילדים שצריכים להיות בעדיפות העליונה. הוא גם מהיר וזול יותר מאשר מאבק משפטי.
במסגרת יחידת הסיוע מתקיים התהליך הבא:
- פגישה מחייבת של בן הזוג השני. אם לא יתייצב הוא צפוי לשלם הוצאות, והדבר גם ימנע ממנו להגיש תביעות נגד הצד השני.
- פגישה בין שני הצדדים ללא עורכי דין, מתוך מטרה להבין רצונות וצרכים של בני הזוג והילדים.
- פגישה הכוללת עורכי דין מטעמם של בני הזוג, מתוך ניסיון להגיע להסכם.
לאחר הפגישות על בני הזוג להחליט האם הם רוצים לפתור את הסכסוך בעצמם. אתם חופשיים לעשות זאת בהידברות ישירה, באמצעות עורכי דין או פשוט לפנות להליך גישור גירושין.
פתיחת תיק גירושין ברבנות
נבדיל בין שני מקרים: המקרה הראשון הוא כאשר שני בני הזוג מחליטים על גירושין בהסכמה. במקרה שכזה עליהם להציג את הסכם הגירושין בפני בית הדין הרבני (או בית המשפט לענייני משפחה). ובמידה והכל תקין בהסכם, יקבע טקס סידור הגט ברבנות.
המקרה השני הוא המקרה בו ההליך מתחיל בתביעה של אחד הצדדים. במקרה זה, פתיחת תיק גירושין ברבנות מתבצעת במשרד הרבנות הנמצא באזור המגורים.
לצורך הגשת התביעה יש לנמק את הסיבה לתביעת הגירושין, ולכלול פרטים מזהים של בני הזוג והילדים. ישנם טפסים מיוחדים שעליכם למלא וניתן למצוא אותם באתר האינטרנט של בתי הדין הרבניים. כמובן שמוטב לעשות הכל בעזרתו של עורך דין לענייני גירושין.
את הבקשה יש להגיש ב 3 העתקים למזכירות בית הדין הרבני, ועותק נוסף לצד השני. הבקשה כרוכה בתשלום אגרה (או בקשת פטור מאגרה אם הינכם עומדים בתנאים).
עילת גירושין
כאשר מדברים על גירושין ברבנות, אתם חייבים עילת גירושין. תפיסת בית הדין הרבני היא תפיסה מסורתית שרואה במוסד הנישואין משהו חשוב שאין לפרק בפזיזות וקלות דעת.
המשפט העברי מבדיל בין עילות גירושין לגיטימיות עבור האישה ועבור הגבר.
עילות גירושין עבור הגבר הן: מום או מחלה (פיזית או נפשית) של האישה, עקרות, עבירות הלכתיות, ניאוף או אישה מורדת.
עילות גירושין עבור האישה הן: אין אונות, אי תשלום מזונות, סירוב לקיום יחסי מין או התעללות.
לאחר הגשת הבקשה בית הדין יערוך דיון בדלתיים סגורות ובו יקבל את ההחלטה. דיון זה נוגע לגט עצמו, אך ישנו שאלות שונות הקשורות למזונות, חלוקת רכוש, הילדים ועוד.
בשאלות אלו ניתן גם לדון בבית המשפט לענייני משפחה, אך כאן אנו מגיעים לסוגיות בהן כדאי להתייעץ באופן אישי עם עורך דין משפחה.
עורך דין גירושין אייל סייג
הדרך הפשוטה לעשות גירושין ברבנות היא באמצעות גירושין בהסכמה. וכאשר לבני הזוג ישנו מטען רגשי גדול ומחלוקות רבות, ניתן לגבש הסכם באמצעות תהליך גישור.
עו“ד דיני משפחה אייל סייג מרבה להשתמש בגישור בתור כלי לפתרון סכסוכים, לרבות סכסוכים בתוך המשפחה. במשרדינו תוכלו לקבל את כל השירותים המשפטיים ועזרה בנושאים שונים לרבות: משמורת משותפת ומזונות, הסכמי ממון, ידועים בציבור, ייעוץ לגירושין ועוד.
עורך דין לענייני משפחה הכי טוב בארץ – כתובת משרדינו.