בקשה לצו קיום צוואה היא ההליך שאותו צריך לבצע כאשר אדם נפטר והותיר אחריו צוואה. באופן עקרוני בקשת קיום צוואה היא דבר שכל אחד יכול לעשות בעצמו, כלומר ללא עזרתו של עורך דין צוואות. אך מנגד, יתכנו גם בעיות רבות או סיבות אחרות שבגינן תעדיפו לעשות זאת עם עורך דין.
במאמר זה נסביר מהו צו קיום צוואה, וגם מה ההבדל בין צו ירושה וצו קיום צוואה. ונספק לכם את המידע לצורך הגשת בקשת קיום צוואה.
צו ירושה וצו קיום צוואה
אז ראשית כל נבחין בין שני מצבים דומים, אך שונים מאוד – צו ירושה וצו קיום צוואה.
חוק הירושה מעניק לכל אחד מאיתנו את הזכות לכתוב צוואה. אך כמובן שהחוק אינו מחייב אותנו. ישנן סיבות רבות מדוע לנצל את הזכות הזו, ואנו ממליצים לכל אחד לעשות זאת. במיוחד כאשר ישנם מקרים בהם רוצים להבטיח זכויות של בני/בנות זוג או ילדים מנישואים קודמים.
זהו נושא בפני עצמו, וכדאי להתייעץ עם עורך דין לענייני ירושות וצוואות על מנת לקבל ייעוץ בעריכת הצוואה.
אך מה קורה כאשר אדם נפטר ולא מותיר אחריו צוואה? כאשר אדם נפטר מבלי להשאיר צוואה, עיזבונו יחולק לפי העקרונות שמופיעים בחוק הירושה. אולי זוהי אינה החלוקה האידיאלית שאליה שאף הנפטר, אך זוהי ברירת המחדל כאשר אין צוואה.
ובמקרה שכזה, עלינו להגיש בקשה לצו ירושה. כך נוכל להניע את ההליך המשפטי של חלוקת העיזבון. ומנגד, כאשר ישנה צוואה, עלינו להגיש בקשה לצו קיום צוואה. אלו הם הליכים דומים, אך בעלי הבדל מהותי.
בקשה לצו קיום צוואה
כיצד מגישים בקשת קיום צוואה?
את הבקשה יש להגיש למשרדי הרשם לענייני ירושה באזור המגורים הרלוונטי (הלשכה האזורית פי מקום המגורים של המנוח).
לא ניתן לקיים את הצוואה, ללא מתן התוקף שיעניק לה הרשם לענייני ירושה. אף צד לא יכול לתבוע זכויות מבלי שניתן צו קיום צוואה.
ישנם מקרים בהם הצוואה הופקדה מראש אצל הרשם לענייני ירושה, ולמעשה בכל פעם שתוגש בקשה לצו קיום צוואה תתבצע בדיקה. אך במקרים אחרים, מי שמחזיק בצוואה צריך למסור עותק לרשם לענייני ירושה. יש לעשות זאת מייד לאחר שנודע על פטירתו של המצווה, והפרה של זה יכולה להביא לקנס ואף מאסר!
בקשת קיום צוואה דורשת את המסמכים הבאים:
- הגשת הצוואה המקורית – במידה והצוואה המקורית נמצאת מחוץ לישראל, ויש לכם צו מטעם ערכאה שיפוטית זרה, הגישו את הצו כאשר הוא מאומת כדין. כלומר תצטרכו שירותי נוטריון. במידה ומסיבה אחרת אין בידכם צוואה מקורית, יש להגיש בקשה להוכחת צוואה.
- תעודת פטירה – במקרה שמדובר בבעל תעודת זהות ישראלית אשר נפטר בארץ, מרשם האוכלוסין מתעדכן באופן אוטומטי ואין צורך בהגשת תעודת פטירה. אך כאשר מדובר באזרח ישראלי שנפטר בחו“ל, יש לעדכן את מרשם האוכלוסין בטרם הגשת הבקשה לצו קיום צוואה.
ובמקרים בהם אין מדובר בבעל תעודת זהות ישראלית, יש להגיש תעודת פטירה מאומתת. - יש לשלוח הודעה בדואר רשום לכל הזכאים המופיעים בצוואה, ויש לצרף את האישור על המשלוח.
- במקרה של פטירה של זכאים לירושה, יש לצרף את תעודת הפטירה שלהם.
- יש לשלם אגרה ודמי פרסום, ולצרף את אישור התשלום.
מה קורה לאחר הגשת הבקשה?
בהנחה שהבקשה הוגשה בצורה תקינה עם כל המסמכים, היא תפורסם ברשומות ובעיתון.
ובמקביל, עוזר הרשם לענייני ירושה יתחיל לטפל בבקשה. הוא יבצע את הבדיקות הנדרשות על מנת להבטיח כי הכל תקין וניתן להוציא את הצו. במקרים מסוימים, המוגדרים בחוק, הרשם אינו מוסמך להנפיק את הצו והנושא יעבור לבית המשפט לענייני משפחה.
כיום הצו ניתן בצורה דיגיטלית, לכתובת הדואר האלקטרוני שסיפקתם. ובמקביל ההודעה נשלחת למשרדי ממשלה וגופים שונים הכוללים בנקים וחברות ביטוח. כך ניתן לייעל את ההליך, ולחסוך את הצורך להגיש את המסמך בפני כל אותם הגופים. כמובן שמומלץ לשמור את הצו הדיגיטלי!
כמה זמן זה לוקח? הצו יינתן בתוך 40 ימים מיום הגשת בקשה לצו קיום צוואה. זאת כמובן בהנחה שלא היו בעיות אשר גרמו לעיכובים. ולכן מומלץ תמיד לעשות זאת בעזרתו של עורך דין ירושות, כך תוכלו לממש במהירות את הצוואה וללא עיכובים מיותרים.
בקשת קיום צוואה
בין אם מדובר בבקשה לצו ירושה או קיום צוואה, תמיד מוטב לעשות זאת בעזרתו של עורך דין צוואות וירושות. יש לכך כמה סיבות:
- זוהי הדרך המהירה ביותר – טעויות תמימות יכולות לגרום לעיכובים. עיכוב בקבלת הצו יביא לעיכוב במימוש הזכויות בעיזבון.
- פתרון יעיל ונוח – לאחר פטירה של אדם יקר יש לכם הרבה דברים על הראש. ולכן מוטב לעשות הכל באמצעות עורך דין משפחה אשר יטפל בכל הסוגיות הללו ויאפשר לכם קצת יותר מנוחה.
- התנגדויות – והמקרה האחרון הוא התנגדות לצוואה. ישנם מקרים בהם צצות התנגדויות, ואלו עלולות לגרום לבעיות רבות. התנגדויות יכולות להביא לסכסוכי ירושה קשים, ואלו הם מצבים מהם אנו רוצים להימנע. לעתים ניתן לחזות התנגדויות, וכדאי להתייעץ מראש עם עורך דין.
עורך דין משפחה אייל סייג
מתמודדים עם סוגיות הקשורות לתחום הצוואות והירושות? עורך דין משפחה אייל סייג עומד לשירותכם. משרדינו מטפל במגוון סוגיות לרבות: הסכמי ממון, הסכמי חיים משותפים, גישור גירושין, אימוץ ילדים ועוד.