אימות נוטריון הוא הליך שנדרש במקרים רבים. בדרך כלל אנו מדברים על אימות חתימה נוטריון, אך ישנם אפילו מקרים בהם נוטריון נדרש לאמת כי אדם נמצא בחיים.
אז מי מוסמך לחתום בתור נוטריון, ומתי צריך את השירות הזה?
עורך דין נוטריון
נוטריון הוא קודם כל עורך דין, אך זהו מעמד חשוב ובעל משמעות ולכן רק עורכי דין ותיקים העומדים בתנאים מסוימים יכולים לשמש כנוטריונים.
על מנת להיות נוטריון יש צורך בותק של לפחות 10 שנים, ללא בעיות מתחום האתיקה. אך המינוי איננו אוטומטי, יש צורך לעבור השתלמות מיוחדת והסמכה על מנת לקבל את התואר נוטריון. כך שלא כל עורך דין ותיק משמש כנוטריון.
החוק מגדיר היטב את סמכויותיו של הנוטריון, והוא כפוף לכללי אתיקה מחמירים המבטיחים את השמירה על כבוד המקצוע. במקרים של הפרות כללי האתיקה, הנוטריון צפוי לעמוד בפני בית דין משמעתי של לשכת עורכי הדין. בסמכותו של בית הדין לשלול את רישיונו של הנוטריון שעבר על כללי האתיקה.
באחריותו של הנוטריון לאמת מסמכים, ובמקרים רבים הוא נדרש לאמת מסמכים ממדינות אחרות, המשמשים להליכים משפטיים חשובים. מסיבה זו ישנה החמרה גדולה ודרישות גבוהות. ובמילים אחרות, לא כל אחד יכול להיות נוטריון.
אימות נוטריון
אימות נוטריוני מתייחס להליך שבו נוטריון מאמת ומאשר מסמכים עם דגש על מקוריות המסמך, אמיתות התוכן, הזהות של מי שכתב את המסמך או חתום עליו.
לכאורה נשמע פרט שולי, אך זוהי פונקציה רבת משמעות בהליכים שונים. ההליך של אימות נוטריון הופל מסמך לקביל בבית המשפט, ויכול לשמש בסיס להליכים שונים.
למשל במקרים רבים נדרש אימות נוטריון לצורך תרגום מסמכים מחו“ל. למשל אם ישנו צורך להציג מסמכים שהופקו על ידי ממשלות של זרות בפני הרשויות בישראל, יש לתרגם את המסמכים לעברית.
אך הדבר אינו פשוט, יש לאשר כי המסמכים הם אכן מקוריים וכי התרגום אכן תואם למקור. ואת זה יכול לעשות אך ורק נוטריון שהוסמך לשם כך. ובהזדמנות זו נזכיר גם חותמת אפוסטיל, דבר המתייחס לאמנה בינלאומית שישראל חתומה עליו.
חותמת אפוסטיל של נוטריון היא דבר קביל בכל המדינות החתומות על האמנה, וכך ניתן לקצר את שרשרת האימותים. למשל מסמך עם חותמת אפוסטיל שהופק על ידי נוטריון בארץ, יוכר בכל מדינות האמנה.
אימות חתימה נוטריון
אימות חתימה נוטריון נעשה לפי פרוטוקול המוגדר בחוק הנוטריונים. על מנת לאמת חתימה של אדם, הוא נדרש להתייצב במשרדו של הנוטריון ולהציג בפניו מסמך זיהוי רשמי (למשל תעודת זהות), ולהציג מסמכים הנושאים את חתימתו.
בנוסף הוא יידרש לחתום בפני הנוטריון, על מנת שזה יוכל להשוות את החתימה אל החתימות במסמכים השונים.
אין רשימה סגורה של מקרים הדורשים אימות חתימה נוטריוני, אך ישנם כמה מקרים שכיחים ושגרתיים אותם אנו יכולים לפגוש הרבה:
הסכמי ממון – הסכמי ממון הם דבר מקובל מאוד בימינו. ניתן לערוך אותם לפני או אחרי הנישואין. במידה וזהו הסכם טרום נישואין, נדרש אימות נוטריון על מנת לאמת את החתימה של שני הצדדים. במידה וזהו הסכם לאחר נישואין, יש לעשות זאת בפני ערכאה שיפוטית.
ייפוי כוח למשכנתא – משכנתא היא דבר שכיח כאשר רוכשים דירה. והעיקרון במשכנתא הוא שיעבוד הנכס לבנק תמורת ההלוואה. ייפוי כוח נוטריוני הוא אחת הדרישות של הבנק, רק כך ניתן לקיים את השעבוד.
צוואה בפני רשות – אימות צוואה בפני נוטריון הוא דבר מומלץ. אימות חתימה נוטריון יעניק תוקף חזק יותר לצוואה. הנוטריון יאשר כי המצווה הוא זה אשר חתם על הצוואה, מרצונו החופשי ובצלילות דעת. צוואה נוטריונית יכולה למנוע הרבה בעיות משפטיות בעתיד.
עו"ד נוטריון
כאשר מדובר בשירותים נוטריונים, המחירים נקבעים על ידי משרד המשפטים. כך שבחירת נוטריון אינה דומה לבחירת עורך דין לעניינים אחרים, בהם בוודאי תבדקו את המחיר.
ומכיוון שמחיר נוטריון הוא דבר זהה, את הדגש יש לשים על הזמינות והתקשורת עם הנוטריון. בדרך כלל, כאשר מדובר בשירותים נוטריונים, הנושאים די דחופים ולכן תרצו שירות מהיר.
הצורך בנוטריון עשוי להעלות במקרים רבים. לעתים אלו הליכים שמתרחשים בישראל, כמו אישור הסכם ממון או קבלת משכנתא. אך ישנם גם מקרים אחרים הדורשים תרגום של מסמכים, כמו למשל נושאים הקשורים להגירה, אימוץ בינלאומי, השקעות בחו“ל או כל סוג של הליך משפטי הדורש מסמכים מישראל עבור רשויות בחוץ לארץ, או להפך.
אם יש לכם צורך בשירותי נוטריון, פנו אל משרד עורך דין משפחה ונוטריון אייל סייג.
עורך דין לענייני משפחה חולון – כתובת משרדינו.