הסתלקות מירושה | תצהיר הסתלקות מירושה
הסתלקות מירושה היא צעד משפטי שאותו עושים במקרים מסוימים, והסיבות יכולות להיות שונות. במאמר זה אסקור את הנושא, אך חשוב לי להדגיש כי בטרם חותמים על תצהיר הסתלקות מירושה, חשוב להתייעץ עם עורך דין ירושה. חשוב להבין היטב את כל המשמעויות וכיצד זה ישפיע על המקרה שלכם.
באופן כללי זהו הליך שנחשב לבלתי הפיך, וזה מדגיש את הצורך בעורך דין צוואות וירושות. אם ברור לכם כי אתם זקוקים לסיוע משפטי, פנו אל עורך דין סייג – פרטי יצירת קשר בקישור.
הסתלקות מירושה
הסתלקות מעיזבון היא הליך שבו יורש מוותר על הזכאות לחלק שהוענק לו בעיזבון. זה יכול להיות בעקבות חלק שהוענק לו בעקבות הצוואה, או מה שמגיע לו בהתאם לחוק הירושה.
אך נשאלת השאלה מדוע אדם יוותר על חלקו בירושה? הסיבות לכך יכולות להיות שונות, כמו למשל:
תמיכה בבני משפחה – הניחו את התסריט הבא. אדם נפטר ועיזבונו מתחלק באופן שווה בין שלושת ילדיו. שני אחים נמצאים במצב כלכלי מעולה, אך יש להם דאגה כלפי האח הקטן שנמצא בצרות כלכליות. במקרה שכזה הם עשויים לוותר על חלקם על מנת לסייע לאח לעבור את התקופה הקשה.
חובות – אומר את הדברים, אך גם אסייג. אם אדם נמצא בחובות, אחת הסיבות להסתלקות מעיזבון היא למנוע את הכסף מהנושים. אך צעד שכזה אינו נחשב להתנהלות בתום לב, ואם החייב נמצא בהליך חדלות פירעון בית המשפט לא צפוי לאשר זאת.
היטב אחר של החובות הוא במקרה שבו יורשים חובות. היורשים נהנים מנכסיו של המצווה, אך הם יורשים גם את החובות. על פי החוק הם אינם ערבים לחובות בסכום שהוא מעבר לחלקם בעיזבון; כלומר הם לא ידרשו להוסיף כספים. אך יתכן כי יעדיפו לוותר ולהימנע מההתעסקות בכך.
הסתלקות לטובת הורה שנשאר בחיים – על פי חוק הירושה העיזבון עשוי להתחלק בין אלמן/ה לבין הילדים. במקרים שכאלו הילדים עשויים לחתום על תצהיר הסתלקות מירושה על מנת לאפשר להורה להמשיך לחיות בדירת המגורים וללא להעמיד אותו במצבים קשים ולא נוחים בגיל מבוגר.
הימנעות מתנאים בצוואה – לעתים ישנם תנאים שיש למלא והיורש אינו מעוניין בהם. למשל כאשר המצווה מעניק לאחת מילדיו את בית העסק, אך דורש כי ימשיך להפעילו. הבן אינו מעוניין לעמוד בתנאי זה, ולכן מוותר על חלקו בירושה.
תצהיר הסתלקות מירושה
כאשר מגישים בקשה לצו קיום צוואה או בקשה לצו ירושה, זהו המועד שבו מגישים גם תצהיר הסתלקות, כמו גם הסכם בין יורשים אם תרצו לעשות זאת. ואם שאלתם את עצמכם מדוע לא לקבל את הירושה ואחר כך לטפל בבעיות, הסיבות יכולות להיות שונות. למשל אחר כך זה יותר מסובך, ועלול לגרום לסכסוכים משפחתיים; מוטב לסגור את הפרטים עכשיו, ולאחר מכן אין חזרה.
כמו כן יתכנו שיקולי מס. בישראל אין מס על ירושות, ולכן כדאי לעשות את הפעולות הללו במקביל למתן צו הירושה. אם תרצו לבצע פעולות חלוקה לאחר מכן, הן עשויות להיות כרוכות בתשלומי מסים.
כמה נקודות חשובות:
- יורש יכול לוותר על חלקו באופן מלא או באופן חלקי.
- יש לבחון בעזרתו של עורך דין ירושות את הצוואה עצמה, ישנו קשר בין התצהיר לבין האופן שבהם הדברים מנוסחים. למשל לא תמיד אפשר לוותר על נכס ספציפי, זה תלוי האם הייתה אבחנה ברורה של הנכס בירושה. ולכן לעתים אנו משתמשים גם בכלי של הסכם בין יורשים.
- לאחר שבוצעה הסתלקות מירושה, המסתלק אינו יורש, ולא חלה עליו שום חובה החלה על היורש.
- זהו נחשב לצעד שאין ממנו חזרה!!!
חשוב מאוד להתייעץ עם עורך דין צוואות וירושות על מנת לשקול את כל ההיבטים של הצעד הזה. יש לבחון כל מקרה לגופו.
תצהיר הסתלקות מירושה מוגש אל הרשם לענייני ירושה, אך במקרים בהם העניין נמצא בטיפולו של בית המשפט לענייני משפחה, לשם יש להגיש את הבקשה. המצב המצוי הוא הגשת התצהיר יחדיו עם הגשת בקשה לצו קיום צוואה או בקשה לצו ירושה.
הסתלקות אינה מתקבלת באופן אוטומטי, בית המשפט יבחן האם היא הוגשה בתום לב; וזאת לתשומת לבם של אלו שנמצאים בחובות.
עורך דין ירושות אייל סייג
על פי סעיף 6 לחוק הירושה, ההסתלקות מתבצעת בטרם חולק העיזבון, וזהו צעד בלתי הפיך. אך ישנם גם מקרים חריגים וכלים משפטיים שבאמצעותם ניתן לפעול, אך לצורך כך יש לפנות אל עורך דין לענייני ירושות.
משרדינו מעניק את כל השירותים המשפטיים למצווים וליורשים. אם הינכם זקוקים לעזרה בעריכת צוואה, רוצים לדעת איך לחזק את תוקף הצוואה, או מה לעשות אם ישנו חשש להשפעה בלתי הוגנת – פנו למשרדינו. ובאופן כללי, בתור עורך דין לענייני משפחה ניתן לקבל עוד מגוון שירותים משפטיים בתחום המשפחה לרבות: ילדים בסיכון, גירושין, הסכמי ממון ועוד.