צוואות הדדיות הן כלי משפטי שיכול לתת פתרונות למצבים רבים, וכדאי לזוגות להכיר את האפשרות לערוך צוואה הדדית. במאמר זה נדבר על צוואה הדדית משותפת, ולאיזה מצבים היא מתאימה, כמו גם היתרונות שלה.
במאמר זה אנו נסקור את הנושא באופן כללי, אך מוטב לפנות למשרדינו לצורך ייעוץ אישי וכמובן עזרה בעריכת הצוואה.
צוואות הדדיות
צוואה הדדית היא אינה החלטה אישית של אדם אחד, זוהי החלטה משותפת של בני הזוג; יחדיו הם יוצרים הסדר משפטי שיש בו הסתמכות הדדית – כלומר בעת פטירתו של אחד מבני הזוג, הרכוש יעבור לבן הזוג שנותר בחיים. ולאחר מות השני, העיזבון יעבור לילדיהם. כמובן שיתכנו גם הסדרים אחרים, אך תמיד העיקרון הוא שישנה הדדיות והסכמה משותפת.
צוואות הדדיות יכולות להתאים למצבים שונים, מזוגות נשואים ועד ידועים בציבור. הסיבה לצוואה הדדית היא בדרך כלל על מנת לדאוג מבחינה כלכלית לבן הזוג אשר נותר בחיים.
האם חייבים עורך דין צוואות לצורך עריכת צוואה הדדית? התשובה היא לא. ניתן לעשות זאת לפי כל אחד מסוגי הצוואה המוכרים בחוק הירושה, כמו למשל צוואה בכתב יד. אבל האם זה הדבר הנכון לעשות?
חד משמעית לא! ישנה מורכבות משפטית בכל צוואה, והיא מורכבת יותר במקרים של צוואה הדדית, ולכן על מנת להבטיח את התוצאות הרצויות חשוב לעשות זאת באמצעות עו“ד צוואות מנוסה.
צוואה הדדית משותפת
צוואה הדדית יכולה לבוא בתור שני מסמכים נפרדים, או בתור מסמך אחד; כלומר צוואה הדדית משותפת.
מבחינת החוק, ההדדיות באה מתוך ההסתמכות של צוואה אחת בשנייה, וללא תלות בשאלה האם נערך מסמך יחיד או שני מסמכים נפרדים אשר נערכו באותו מועד. אך בשביל שצוואה תהיה הדדית, למרות שהיא כתובה בשני מסמכים שונים, יש להבטיח כי כל אחד מבני הזוג יודע את הוראות המצווה השני.
ביטול צוואה הדדית
כוחה של צוואה הדדית נובע מתוך עיקרון ההדדיות שיש בה. ולכן ברור כי לא ניתן לבטל אותה סתם כך. צוואה רגילה ניתן לבטל סתם כך, באמצעות עריכת צוואה חדשה במקומה. אך במקרה של צוואה הדדית זה קצת שונה. אפשר לבטל צוואה הדדית, אך ישנו הליך שונה.
המקרה הראשון הוא כאשר שני המצווים בחיים. במקרה שכזה ניתן לבטל את הצוואה אך הדבר דורש שליחת הודעה לצד השני, ובו מודיעים על הכוונה לבטל את הצוואה. לאחר שליחת ההודעה הצוואה מבוטלת, גם אם לא נערכה צוואה חדשה.
המקרה השני הוא ביטול צוואה הדדית לאחר פטירת בן הזוג הראשון. צעד שכזה בעצם מרוקן את התוכן מהצוואה ההדדית; ולכן המחוקק קבע כי משמעות ביטול הצוואה תקפה גם לגבי הוראות הירושה של בן הזוג שנפטר ראשון. כלומר האלמן/ה נדרש לוותר על חלקו בעיזבון!
למה צריך צוואה הדדית?
צוואה הדדית מסייעת להסדיר ענייני ירושה, ולתת פתרונות למצבים שונים שיכולים להתעורר לאחר פטירה של אחד מבני הזוג.
במקרים רבים, לאחר הפטירה של אחד מבני הזוג, מתרחשים שינויים במערכות היחסים בתוך המשפחה. או אולי דברים שתמיד היו שם, צפים ועולים לפני השטח ומעוררים בעיות ומחלוקות שונות. ובעזרת צוואה הדדית ניתן לפתור בעיות רבות.
לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג, ברוב המקרים (בעיקר בגיל מבוגר) ישנו חשש לעתיד הכלכלי של זה שנותר בחיים. ובאמצעות הצוואה ההדדית ניתן להבטיח את העתיד הכלכלי של בן הזוג שנותר בחיים. ואילו הילדים, ייהנו מהירושה רק לאחר פטירת בן הזוג השני.
ישנם גם מקרים מורכבים יותר, בהם לכל אחד מבני הזוג ישנם ילדים מנישואים קודמים. במקרים שכאלו קיים חשש כי הנפטר יוריש את חלקו ברכוש המשותף לילדיו מהנישואים הקודמים, דבר אשר יפגע בבן הזוג שנותר בחיים. וגם במקרים שכאלו כדאי לערוך צוואה הדדית.
צו קיום צוואה הדדית
לאחר שהאדם נפטר יש להגיש בקשה לצו קיום צוואה. הצו נותן תוקף משפטי לצוואה בפני צדדים שלישיים, והוא חשוב מאוד לצורך מימוש הזכויות בנכסים.
את הבקשה ניתן לעשות באופן מקוון, באופן דומה לכל מקרה של צו קיום צוואה. ההליך כרוך בתשלום אגרה, מילוי טופס מקוון, והגשת מספר מסמכים לרבות הודעה בדואר רשום לשאר היורשים.
למרות כי ניתן לעשות הליך זה באופן עצמאי, תמיד מוטב לעשות זאת בעזרתו של עורך דין בענייני ירושה. עורך הדין יכול לטפל בהליך הבירוקרטי במהירות ובקלות. כך תוכלו לממש את הצוואה במהירות.
עורך דין צוואות וירושות
זקוקים לעזרה בנושא צוואות וירושות? אולי עריכת צוואה או הגשת בקשת צו קיום צוואה הדדית? עורך דין משפחה אייל סייג עומד לשירותכם.
משרדינו מטפל במגוון סוגיות מתחום דיני המשפחה, לרבות הסכמי ממון וחיים משותפים, גישור גירושין, צוואה נוטריונית ועוד. אפשר למצוא אותנו גם ברשתות החברתיות.
צוואות הדדיות | צו קיום צוואה הדדית | צוואה הדדית משותפת