החלטתם להתגרש ולא יודעים איך מתחילים? בני זוג שקיבלו החלטה להתגרש צריכים לפתוח תיק ברבנות. ומכאן ואילך כל דיון שקשור לגירושין יתנהל ברבנות. אלא שאם זה נשמע פשוט, התהליך יכול להיות מפרך ומורכב. לפי ההלכה היהודית, את הבעל מגרש את אשתו והוא מוסר לה את הגט שזה מה שמקיים ונותן רשמיות למעשה הגירושין.
איפה פותחים תיק גירושין
בית הדין הרבני הוא בעל הסמכות על פי החוק הישראלי לאישור סדר הגירושין בישראל. אולם חשוב לדעת כי גם לבית המשפט לענייני משפחה יש סמכויות מסוימות בענייני הגירושין ולכן אם פתיחת תיק הגירושין תהייה בבית המשפט לענייני משפחה יתנהלו שם כל שאר הדיונים הנוגעים לתיק מלבד מעשה הגירושין עצמו, כלומר מסירת הגט מהבעל לידי האישה, שייעשה בבית הדין הרבני.
קיימים הבדלים שונים בין דיון המתנהל בבית דין רבני לבין דיון המתנהל בבית המשפט לענייני משפחה. הרקע להבדלים הוא העובדה שבית הדין הרבני מתנהל על פי חוקי התורה וההלכה היהודית, מה שנקרא המשפט העברי. ואילו בית המשפט לענייני משפחה פוסק את פסיקותיו לפי כללי המשפט המקובלים בחוק הישראלי.
פתיחת תיק הגירושין מתבצעת בבית הדין הרבני או בבית המשפט לענייני משפחה הממוקם באזור בו מתגוררים בני הזוג או אחד מהם. ויש הבדל גדול בין פתיחת תיק גירושין בהסכמה לפתיחת תיק גירושין באמצעות אחד משני בני הזוג. המסמכים הנדרשים לפתיחת התיק הם: צילומי תעודות הזהות של שני בני הזוג. טופס תביעה המכיל פרטים נוספים אודות בני הזוג וכמו כן יש צורך לפרט את הנימוק שהביא אותם להחלטה להתגרש.
גירושין בהסכמה
את הטפסים של תביעת גירושין ניתן להוריד באתר האינטרנט של בתי הדין. מומלץ למלא את הטפסים יחד עם ליווי משפטי של עורך דין גירושין מומחה ומנוסה בתחום. את תביעת הגירושין יש להגיש בשלושה עותקים וכן לשלוח עותק אחד לבן/ת הזוג השני/יה. העלות של הגשת תביעת גירושין היא כ-350 ₪.
כשבני הזוג מתגרשים בהסכמה אין צורך בתביעה אלא בהסכם גירושין המוגש לבית הדין הרבני. מומלץ מאוד לערוך את הסכם הגירושין בין הצדדים אצל מגשר או עורך דין לענייני מזונות (או עורך דין משפחה ברחובות שהוא גם מגשר) וכך לפתור את כל חילוקי הדעות העלולות לצוץ במהלך ההסכם. בהסכם הם צריכים להתייחס לחלוקת הרכוש המשותף, למשמורת הילדים אם ישנם ועוד.
לאחר ששני בני הזוג חותמים על הסכם הגירושין מעבירים את ההסכם לבית הדין הרבני, הדיינים בודקים את תוכן ההסכם ואם הוא הוגן הם יתנו את הסכמתם ובכך בעצם יאשרו את קיום הגירושין. מה שנותר כרגע הוא רק לקבוע תור לקיום טקס הגירושין שהוא כאמור מסירת הגט מידי הבעל לידי אשתו שהופכת להיות 'לשעבר' מרגע זה ואילך.
גירושין שלא בהסכמה
התהליך של גירושין בהסכמה הוא הרבה יותר קצר ופחות אמוציונלי. וכמובן שמההיבט של טובת הילדים הליך גירושין שנעשים בהסכמה זה הדבר האידיאלי. אולם אם אין הדבר נעשה בהסכמה יגיש בו הזוג המעוניין להתגרש תביעה לבית הדין או לבית המשפט הממוקם באזור בו מתגורר בן הזוג הנתבע. בית הדין הרבני יפנה את הצדדים להליך 'יישוב סכסוך' בכדי לנסות למצות הליך זה לפני גירושין בפועל, בהתאם להלכה היהודית.
וכמו הדרישה ליישוב סכסוך, כך גם הדרישה לנמק את התביעה גם היא נובעת מדרישות ההלכה. וזאת מכיוון שלפי ההלכה יש לעשות את המקסימום בכדי למנוע גירושין בעם ישראל. ולכן גם, תביעת גירושין ללא נימוק לא תתקבל. לתביעת הגירושין אפשר לצרף ולכרוך בה תביעות נוספות הקשורות לגירושין. כגון – הסדרי הראייה והמשמורת, חלוקת הרכוש ועוד.
כאשר מגישים תביעה כרוכה צריך לצרף לתביעה את כל המסמכים הרלוונטיים לחשבונות הבנק וכו'. לא בכל מקרה ניתן לכרוך תביעות נוספות לתביעת הגירושין בבית הדין הרבני. בכדי לדעת את הפרטים המדויקים עליכם להתייעץ עם עורכי דין מומלצים לענייני ירושה הנותנים גם שירות ייעוץ לגירושין. תוכלו להתייעץ עמנו – משרד עורך דין לענייני משפחה הכי טוב בארץ – בעניינים אלו ובכל דיני המשפחה.